November2013
Lördagen den 30 november 2013
Tillverkade jultomtar att sätta på bil och tak
Ikväll var vi hos Leif och Ine och firade hans 70 årsdag som var den 26
november
Fredagen den 29 november 2013
Idag reste jag till Malmö kl 10 för att hälsa på Signe.
Pigg å gla öppnade hon dörren och efter en förmiddagskopp så
fixade vi till spättfileer med potatis mm. Sen kollade vi på Signes alla
högklackade skor, satte upp adventsstaken och hängde upp julslinga över
dörren.Vi snackade mest hela tiden emellanåt som vi drack kaffe och
fixade avloppsproblem.Reste hem igen med 16.08 tåget och läste halva
boken Eldhärjad av TAMARA Mc Kinley-Väldigt spännande bok, men tillhör
säkert inte kulturelitens goda litteratur-men det bryr jag mej inte om-
Den är spännande att
läsa!!!!!Kan verkligen rekommenderas!
Ikväll har jag sytt rött överdrag till kuddarna i vardagsrumssoffan
Torsdagen den 28 november 2013
Kallt , blåsigt , lite sol.
Idag har jag varit först på Jysk och inhandlat ,
kuddar, och lite tyg som jag ska göra kuddfodral av.
Därefter var jag hos Malmqvist El, med en slinga som hade en avsliten
tråd. Johan lagade den och slingan fungerar igen Det var mycket
folk i affären och det var full rulle på julklappsinköp och
adventsstakar.Men jag fick med mej en ljusgardin och en uteslinga för
trappan. Sen fortsatte jag att plocka fram ljusstakar och slingor,
och sen har jag klättrat
på väggarna och pallar och stolar för att få upp
dem på rätt plats.
Bakat 2 bröd
Onsdagen den 27 november 2013
Ikväll har Österleningabunken sjungit julvisor
hos Lena i Skillinge.En mysig kväll med glögg och kaffe o mackor
Tisdagen den 26 november 2013
Idag har jag gjort Adventsfint i ateljen hela
dagen-På tisdag blir det kransbindning
Måndagen den 25 november 2013
Idag har jag satt upp adventsstjärnorna i
ateljen
Söndagen den 24 november 2013
Fint och soligt väder, men kallt ute.
Jag har griljerat 12 grisatassar, bakat bröd
och , kokt tunga och paketerat leverpastejen som jag gjorde
igårkväll.Kött bullar gjorde jag av resten av fläskfärsen.
Lördagen 23 november 2013
Idag kom Josefine med grisatassar, lever och
tunga, som blev över när de slaktat.Så det var bara att sätta igång med
tassarna, som jag kokt upp 2 gånger, skrapade dem och sen kokte jag dem
i minst 2 timmar och sen fick de kallna i spadet.Sen köpte jag fläskfärs
för att blanda med levern för att göra leverpastej, som jag bakade i
ugnen.
Fredagen den 22 november 2013
Ikväll var vi bjudna till Sixten och Gulli .
Vi blev bjudna på jättegod kålpudding
och sen blev det mycket snack, lite släkt, och
gamla minnen, ända till halv ett på natten- Väldigt trevligt!
Torsdagen de 21 november 2013
Ikväll var det folkdräktskurs i Hammenhög och
flera var ute på resa så vi var bara ett par stycken,
men flitiga var vi alla ändå
Onsdagen den 20 november 2013
Idag fyller Amanda 21 år-GRATTIS GRATTIS
Idag har jag målat väggen över datorbordet med allt
vad detta innebär med nedplockning och sortering av alla pärmarna och
upp igen
Ikväll kom Johan och Lars-Inge med en
brännugn, som jag hoppas
kunna använda på mina lerfigurer.
Ikväll har vi varit nere hos Susanne och firat Amanda med familjen.Det
var meningen att de skulle besöka henne i Lund, men med tanke på alla
tågförseningar så var det bättre att Amanda kom hem till Gärsnäs. Det
bjöds på kasslergratäng och Josses cheesecake. Trevlig
kväll! Jag passade på att prova Julias särk, men ärmarna är nog lite
långa, men jag får väl sprätta igen!
Amanda och Josse ska fira tillsammans med släkten en annan
dag!
Tisdagen den 19 november 2013
Idag har jag målat väggarna i vardagsrummet med den
billiga färgen
-den täckte inte så bra utan man måste nog måla en gång till,
men eftersom jag har vita väggar innan så klarar det sej med 2 gånger
Det tar ju inte så lång tid att måla utan det är
allt som ska plockas ner från väggarna som tar tid-men nu är det gjort.
Måndagen den 18 november
Josefine och Neo kom hit med en duk som skulle ha
sömmar.
Det är alltid roligt när de kommer promenerande.
Var på Fotvård i Simris och på kvällen var det folkdräktskurs i Ystad.
och Innan kursen var jag inom hos Bo Olsson-full julkarusell-men inga
kunder, så man kunde strosa rätt fritt omkring.
Köpte vit väggfärg samt lite stearinljus. Kollade lite priser, men
konstaterade att Bo Olssons lever på en myt att allt är billigare än på
andra ställen-men det är helt fel. Vissa saker kan vara billiga men
långt ifrån allt. Visserligen var färgen väldigt billig 10 lit för 125
kr, men om man ska måla över en annan färg så måste man nog måla 10
gånger för att täcka!
Söndagen den 17 november
Robin och Jonathan kom hit på middag idag,
eftersom mamma inte är hemma
Ikväll var det julavslutning på folkdansen.
Nästa söndag var salen bokad och på adventssöndagarna dansar vi aldrig
eftersom alla är engagerade i så mycket.
Det blir inte heller någon julkonsert som vi alltid brukar ha p.g.a.
bristande tid av Österleningabunkens medlemmar.
Men ikväll blev det Lars-Inge, Susanne och Julia och jag som höll
i dansen eftersom Annette inte är hemma.Det blev Skånska Danser -nästan
och full fart på 7 par dansare och Bert och Gertrud. I kaffepausen blev
det även glögg och pepparkakor
Trevlig kväll! Julfesten blir den 29 december!
Lördagen den 16 november 2013
Ikväll var vi bjudna till Ann o Bengt på Anns
födelsekalas.
Det vankades Ungersk köttgryta och en tårta kallad Henrietta ,
vilket stod på Menyn ute på trappan.Trevligt som vanligt
Fredagen den 15 november 2013
Ikväll var vi inbjudna att fira Gustavs 25årsdag med
familjen.
Först var vi och vinkade av Annette o Håkan som skulle ut på solsemester
i PuertoRico
Erik var på manöver och Ida var inte heller med, men Johan och Ellen och
Nina var hemma
Vi åt kyckling med tillbehör och sen åt vi 25årstårtan.
Alla sysslade med olika saker under kvällen-innan maten var klar bl.a
korsord, Lars-Inge försökte komma åt en flaska vin i bojor och senare
blev det lite kämpalekar där Gustav provade sina krafter på Nina med att
´´lytta po raga hasor´´
Sen lekte vi Gåseleken och en tillrättaläggning och
förklaring av´´ byta namn i mörke.´´
Den leken hade fått ett nytt namn-Känna hallonen-vad det nu ska betyda
Idag ska jag stycka upp de stekta gässen, som har
varit insvepta i folie och sedan fuktiga handdukar för att inte bli
torra. Det var 5 gäss
och det blev 2 stora braspannor proppfulla med läckra gåsbitar. Jag var
klar med detta vid middagstid. Sen tog jag bort allt stelnat fett från
stekskyn och gjorde sås. Den blev så smakrik att jag spädde på med mjölk
och gele för att få bort den salta och alltför syrliga smaken.
Till slut blev den god!
Sen gjorde jag äppelkakorna färdiga, bakade 2 franskbröd
innan det var tid att börja värma gåsen på 150 gr under folie och till
sist i 250 gr med vattenstänk precis före serveringen. Rödkålen i micron,
bönorna i en gryta , broccolin i en annan och potatisen och såsen-tur
att man har 4 plattor på spisen-
Sen ska svartsoppan på värmning,
men Gustav kommer snart och fixar den
Ikväll har vi haft Mårtensfest- vi var 23 personer så det
blev trångt runt bordet.
Josefine och Johan med Neo ,kom lite tidigare och sen kom Gustav och
Nina för att sätta slutsmaken på svartsoppan som Gustav gjorde igårkväll.
Vi startade festen med svartsoppa, stekt gåslever , hjärta och krås ,
sviskon och hembakt bröd. Det var första gångnen vi hade svartsoppa och
nästan alla smakade på den, men vi hade även en ´´messoppa för alla de
som inte vågade sej på svartsoppan. Den soppan var gjord på
jordärtskockor , palsternacka och buljong, så den kunde alla äta!
Sen kom då gåsen på bordet. Jag hade stekt 5 st gäss och det blir rätt
mycket mat av det, så det räckte både gott och väl till att ta om maten.
Att äta gås är ju lite speciellt-bara en gång om året. Till gåsen
serverades potatis den goda gåsasåsen som blir av stekskyn, med smak av
alla plommon och äpple som man stoppar in i gässen. Jag skar upp och
skivade gässen redan i förmiddags och då kunde jag även ta bort allt
gåsafett som smälter av-så det är bara en myt att gås är fet mat. Nej
allt fett rinner ju av i tillagningen. Jag hade gjort flädergele som vi
åt till och så klart rödkål , gröna bönor och broccoli och grönsallad.
Stämningen var hög med sång och glam, men när gåsen var uppäten så for
några iväg till nästa fest-20 årsfest.
Till efterrätt hade vi skånsk äbblakaga med äpple, socker, kanel och
skorpmjöl, precis som mor brukade göra och så en väldigt gräddig
vaniljsås.
Vi drack kaffe till.
Neo smakade också på gåsasås och panntofflor och lite kött. Pigg som
vanligt hela kvällen emellanåt som han tog sej en lur!
Festen som var lyckad, var slut vid halvettiden.
Nu har jag plockat undan all disk och placerat i diskmaskinen , Satt
tillbaka alla möbler och nu är det tid att hoppa i loppelådan.kl. 3.00
på natten-
Fredagen den 8 november 2013
Idag kom första gåsen i ugnen vid 8-tiden! Bara 4
till som ska förberedas så snabbt som möjligt. De ska gnidas in
med salt , citron och vitpeppar, fyllas med plommon och äpplen
Vid halv10-tiden kom Sveriges Radio program 1 i samsändning med Radio
Kristianstad och gjorde en intervju först med Ingvar ute i gåsahagen med
livgässen, där han berättade om hur vi gör med gässen från ägg till
färdig gås.Sen kom de in i köket och fick veta hur man tillagar gåsen.
synd att första gåsen inte var klar för då hade vi kunnat ta oss en
smakbit.Men vi drack en kopp kaffe innan han körde hem och sen efter tre
så kom programmet i radion.
Jag fortsatte att stoppa in gässen i ugnen en efter en och efter ett
samtal med Gustav,som lovat göra svartsoppa, så blandade jag blod och
vetemjöl i en stor skål. Det skulle sen stå och dra tills ikväll då
Gustav kom för att tillreda svartsoppan. Blod och mjölblandningen skulle
vispas ihop med uppkokt buljong som jag kokt på oxben och sedan
skvätte vi i 1 liter Madeira, 1 flaska rödvin, 1 flaska sherry, lite
konjak och en skvätt Whisky och så kryddorna, ingefära, svartpeppar,
kryddpeppar, kanel och nejlikor-Ja blir inte den soppan populär så vore
det väl skam!
Ja god blev den i alla fall! tyckte både Gustav och jag!
Gustav skyndade hem för att äta middag ,som Nina
lagat till ,och jag fortsatte att steka gäss till kl. 1.00 på natten!I
mellantiderna har jag dukat färdigt och plockat fram kar och grytor för
morgondagens uppläggningar mm, skalat 10 liter potatis och 4 kg äpple
till äppelkaka
Torsdagen den 7 november
Idag har jag kokt buljong på högrev och märgben till
svartsoppan. Robin hade med sej benen och köttet i går. Det var ett par
paket oxsvans också, så vi hade oxsvanssoppa till middag
Jag började duka till gåsafesten
Ikväll var det folkdräktskurs på Tulpanen, vi var
inte så många eftersom några var på resa, men vi som var där höll igång
Onsdagen den 6 november
Flyttade bord för förlängning till långbord-Strök
dukar till långborden-Vita damastdukar blir det den här gången. Jag kan
lika bra använda dem, för ingen annan lär vilja ha dem!
Städade och släktforskade
Tisdagen den 5 november
Måndagen den 4 november
Kurs i Ystad på kvällen
Söndagen den 3 november 2013
Dagen efter och trött av allt spring igårkväll-
Råkade på en spännande film White Qween i TV. Den varade hela
eftermiddan, men under tiden skrev jag ett födelsekort till Annette till
en 50åring på Ingelsta kalkon
Ikväll var vi på kvällsmat hos Annette o Håkan
Lördagen den 2 november 2013
Idag är det Österlen lyser och jag har fixat med
lyktor och ljus hela dan, kokt nypon och blåbärssoppa,
Skurit hål i pumpan, städat i ateljen
Ikväll var det ljusfest i min atelje, där alla var välkomna att äta
soppa av oloka slag. Det kom en hel del på besök. Jag har haft Öppet hus
kl 18.00- 24.00
Ingvar hämtade Annette o Håkan i Kverrestad
Fredagen den 1 november2013
Idag begravs Lena Nilsson, men begravning är privat
Idag har jag städat i vardagsrummet,flyttat soffan i
vinterläge och städat badrummet-samtidigt som jag har kokt 10 liter
ärtasoppa-
Körde till kyrkogården och tände ljus
Trött-men sydde , och släktforskade
|