Österlens Folkdansgilles
besök hos
Schwäbischer /Stuttgart Spielkreis
den 5-11 augusti 2011
Söndag den 7 .8
8c.Spetzletillverkning medHarumi o Helge
En av specialrätterna som finns i Schwaben är
Spetzle-hemgjord pasta. !984 fick alla prova på att göra Spetzle i
skolköket i Tamm och de flesta skaffade en spade och en bräda. Nu fick
Harumi och Helge lära sej hur det går till '
Recepten är många , men ca 5 dl mjöl, 5
ägg , lite olja, och vatten och salt
Äggenvispas hårt och mjölet röres ner
Man vispar eller rör ganska länge till en slät deg som får stå en
halvtimme och vila
Sen tar man fram Spetzlebrädan med tillhörande spade eller en
speciell tryckmaskin typ potatispress
Han filar ner degen i kokande vatten. Strängarna lägger sej på botten
och flyter upp då de är färdiga ca 1 minut
Här får Harumi instruktion av sina värdar
Sådär ja! Nu kan Harumi göra spetzle
nu ska Helge också prova
Harumi kokar och fiskar upp spetzlen med en skumslev
Här börjar strängarna flyta upp i vattnet och då är de klara!