Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 

 

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

 

Den Långe Dansen i Hammenhög
under ledning av Österlens Folkdansgille, som visat upp
den urgamla traditionen under 35 år- och överlämnat Majgilleskrans till Bl.a Kung Carl Gustav, borgmästare Allinge , Stuttgart, Tamm, Lubeck, Rottweil ,
Esslingen,mfl-men aldrig till gårdsfolket i Hammenhög där traditionen funnits under många år. Därför är det extra trevligt att få genomföra Den Långe Dansen på plats och inviga den fina nytillverkade Majgillesstången

Program:

Den 5 augusti 2009 på Lantbruksmuseet i Hammenhög

kl. 14.00-17.00 Kransbindning  och musikunderhållning
kl. 15,00`` Den Långe Dansen ``dansas av alla närvarande  längs bygatan  från Lantbruksmuseet ,med musik och dansare från Österlens Folkdansgille och Schwäbischer/Stuttgart Spielkreis i täten .
Kransen överlämnas till Lantbruksmuseet
Därefter Dansuppvisningar

Vi tänker binda en majgilleskrans –dansa Den Långe Dansen  med alla som kommer från när och fjärran-med musik i täten och överlämna till Lantbruksmuseet i Hammenhög med tillönskan om god tillväxt,många nya barn, hälsa,framgång och rikedom för gårdens folk.

Kransen ska hängas och bäras på en Majgillesstång som Hammenhögsträsnidaren Carsten Nilsson har tillverkat efter den gamla majgillesstången som bevaras på Museet i Köpenhamn.

Därefter blir det sång-musik och dansuppvisning av Österlens folkdansgille ochSchwäbischer/Stuttgart Spielkreis


Dansens och traditionens historia:
Kvällen före midsommar samlades byns ungdomar och gick runt i alla hus och gårdar och sjöng Maj för att samla ihop mat och dryck till festen dagen efter.Detta kunde hålla på hela natten!

Tidigt på morgonen plockades mängder av blommor och grönt och en kransbinderska gjorde en jättestor krans som sedan hängdes över en stång i långa röda band.

Ungdomarna klädde sej i sina finaste kläder, hämtade kransen o ställde upp sej i ´´stassen´´ Först kom spelemännen, sedan kom två sttycken med ett handkläde mellan sej-pällen- sedan kom den stora Majgilleskransen som bars på en specialsnidad stång ,prydd med trätulpaner och krona,av 2 st. Sedan kom alla de andra parvis i en läng rad efter varann. Det blev en lång rad som ömsom sprang och ömsom trädde Den långe dansen. Man dansade runt till alla de ställen där man kvällen innan ´´fått något´- mat eller pengar. Man höll upp kransen under tiden alla dansade runt i ring kring den( föregångaren till majstången)Så fortsatte stassen till nästa ställe . ända tills man besökt alla.Till sist kom man till gillesgården, där Majgilleskransen högtidligen överlämnades  till musik och dans,och hängdes upp i taket- där den fick hänga till nästa år och göra nytta !
Sedan dansades det till ljusan dag.

 Midsommarfirande i Skåne.

Midsommar har i alla tider varit den mest magiska och bytydelsefulla  tiden på året.

Sommarsolståndet som infaller den 21 juni har den kortaste natten på året och detta ska naturligvis firas genom att vaka in soluppgången.

På midsommarafton plockar flickorna, tigande, sju sorters blommor, lägger dem under kudden och ser i drömmen vem hon kommer att gifta sej med.

Pojkarna däremot passade på att förena nytta med nöje när de ´´svängde hästarna´´

Tron på, att havet ,hade en särskild fruktbarhetskraft på midsommarafton,var stor i Skåne. Därför samlades kustfolkets pågar och drängar med hingstarna på stranden . Pågarna klädde av sej nakna och alla red sedan ner i havet för att tillgodogöra sej havets speciella kraft denna kväll.Men- sedan fick ingen tala om detta- då försvann kraften - både från hingst och pojke. Därför är detta en väl bevarad hemlighet, som inte många känner till.Dock har en del 90-åringar berättat om traditionen- med en viss uppgivenhet-´nu är det väl ändå försent för mej , så det skadar ju ingen om jag berättar(hingsten är ju redan borta)

Allt utomhusarbete med skörden skulle vara avklarad till midsommarafton

Ju mer man majade -eller lövade ju bättre skörd, fler barn,större rikedom skulle man få - därför lövades allt som gick att lövas t.o.m. golven inomhus.

Man gjorde stora blomsterkransar-klädde långa stänger med grönska och reste upp dem , för att sedan dansa runt dem.

Varenda dans, varenda steg , varenda handling har speciell betydelse

denna magiska dag.Att löva en lång stång -Maibaum-finns fortfarande kvar som tradition i SydTyskland

I Skåne- speciellt i södra delen, finns många av dessa gamla traditioner bevarade ända sedan medeltiden och tidigt 1600tal.

Skåne tillhörde Danmark , som i sin tur ingick i Hansförförbundet.

Därför finns påverkan av traditioner från Tyskland,Danmark,Frankrike,Italien,Holland samt även England
bevarade i Skåne. Medan de flesta traditioner är bortglömda för nyare ideér i ursprungsländerna, så har Skåningarna bevarat dessa i levande tradition under
alla år.







Majgilleskransens historik:( Efter Sigfrid Svenssons nedteckningar)

Den tradition som vi ska rekonstruera är´´DEN LÅNGE DANSEN`` (från Hammenhög) med den stora Majgilleskransen , som hade stor magisk kraft .

Det är en fruktbarhetskrans och denna krans skänktes till den gård som ställde till med midsommarfesten på kvällen.

Den hängdes upp i taket och fick hänga kvar till nästa år

Därför tävlade gårdarna om att få ha festen-eftersom kransen betydde stor skörd,

god hälsa och beskydd för gårdens folk och djur,

kärlek-kanske bröllop, många barn och rikedom

Att allt detta fungerar kan vi i Österlens Folkdansgille  intyga:

1981       vid en invigningsceremoni i Hammenhög, Österlen

 med kung Carl Gustav som huvudperson,

 visade Österlens folkdansgille upp denna tradition och överlämnade den stora Majgilleskransen till vår kung., med en tillönskan om god hälsa, mycket kärlek och många barn. Kungen tog med ett leende emot kransen och sa att han tänkte ta med den hem. Ett par veckor senare kunde vi läsa i tidningen att Silvia väntade barn-Madelaine!

Så visst fungerar det!

 

 

Österlens folkdansgille

Ann-Margret Malmqvist

Österlenagår,Stiby 258

27296 Gärsnäs

Tel.0414-50888

E-post: annmargret.malmqvist@telia.com
http://www.osterlenagar.se/osterlenagar/folkdans/folkdans.htm